Trouwen in de kerk

Veel bruidsparen vinden het belangrijk om in de kerk te trouwen. Iedereen heeft daar zijn eigen redenen voor. Sommige bruidsparen zijn gelovig en willen God graag danken voor hun relatie. Zij verheugen zich om een speciale zegen over hun huwelijk te ontvangen van God.

Foto: Marielle Kok Fotografie

Er zijn ook bruidsparen waarbij het voor één van hen belangrijk is om een ceremonie in de kerk te hebben en de ander dat graag doet om zijn partner blij te maken. Soms heeft het ook bepaalde herinneringen te maken, bijvoorbeeld dat een belangrijk familielid of vriend overleden is van een bruidspaar. Een bruidspaar wil dan deze emoties – naast alle feestelijkheden – ook op hun trouwdag een plek kunnen geven.

Trouwdienst organiseren – Checklist

Wat zijn jullie plannen? Een trouwdienst organiseren doe je doorgaans niet zo vaak 😉
Hieronder vind je een handige checklist. (Ook handig voor jullie ceremoniemeester!) Alle punten komen uitgebreid terug in mijn E-book Trouwdienst Handleiding.

1. Eerst burgerlijk huwelijk

Pas nadat jullie elkaar het ja-woord hebben gegeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, kunnen jullie trouwen in de kerk. Daarom trouw je eerst voor de burgerlijke stand

Foto: Mon et Mine Fotografie

2. Persoonlijke wensen helder

Denk samen na wat jullie belangrijk vinden aan de ceremonie. Wat staat voor jullie centraal? Welke boodschap willen jullie meegeven aan jullie gasten? Misschien wil je stilstaan bij iemand die jou dierbaar is, maar is overleden. Misschien komen er veel mensen naar de kerk die niet gelovig zijn, maar die je wel op hun gemak wil stellen. Willen jullie een luchtige dienst? Of juist een vrij traditionele dienst? Alles kan!

3. Wie doet huwelijksinzegening

Maak een keuze over wie jullie inzegent. Wordt dit jullie eigen predikant/dominee of denken jullie aan iemand anders? Degene die jullie uitkiezen, denkt vaak mee met de dienstindeling en helpt jullie keuzes te maken over alle items. Het is daarom belangrijk dat jullie je op je gemak voelen bij hem of haar.

4. Trouwlocatie

Een ceremonie kan worden gehouden op elke plek die je zou willen. Sommige bruidsparen combineren de burgerlijke en de kerkelijke ceremonie. Of juist de kerkelijke ceremonie met meteen daarna het huwelijksfeest. Alles is mogelijk, ik ben benieuwd naar jullie ideeën! Kies je voor het schattige kerkje in de buurt of liever alles op één locatie?

5. Muziek

Livemuziek verandert de sfeer en stelt mensen op hun gemak; ook de gasten die niet gewend zijn om een kerkdienst bij te wonen. Muziek is daardoor een belangrijk onderdeel van de trouwdienst. Er is van alles mogelijk: van de lokale kerk-huisband, tot een koor en een mooi duo. Zelf zing en speel ik vaak samen met een gitarist. Een akoestisch duo (liefst met eigen geluidsinstallatie) brengt een onwijs intieme sfeer.

Foto: Jitzke Grijpstra

6. Aankleding

In de Trouwdienst Handleiding staan tips van andere bruidsparen over de aankleding van de trouwzaal. Al met een kleine tijdsinvestering tover je de trouwlocatie om tot een sfeervolle plek. Denk aan mooie kleine vaasjes aan de banken in de kerk in het gangpad. Leg de liturgieboekjes neer op de stoelen, met een lekker snoepje erop. En zorg dat je boeket mooi neergelegd kan worden als je eenmaal bent binnengekomen.

7. Liturgieboekje

De uiteindelijke indeling en planning van de ceremonie geef je vaak weer in een boekje, de liturgie. Elk bruidspaar deelt het liturgieboekje anders in. Via mijn E-book ‘Trouwdienst Handleiding’ kun je enkele voorbeelden downloaden van andere bruidsparen.

8. Praktische afstemming

Je maakt afspraken met veel verschillende mensen. Denk aan de koster van de trouwlocatie, iedereen die een item verzorgt tijdens de ceremonie, de muzikanten, en met degene die jullie zaal decoreert. Hoe laat moeten zij de zaal in? Wie ruimt alles op? Is er een geluidsinstallatie aanwezig? Is deze ook geschikt voor livemuziek? Leg alle gemaakte afspraken vast.

9. Liedjes tijdens de dienst

Het verschilt per ceremonie hoeveel nummers er in een dienst worden gespeeld. Soms is er een luisternummer wat een bruidspaar graag wil horen. En bruid: weet je al op welk nummer je binnen gaat komen en je naar je mooie aanstaande loopt? In de Trouwdienst Handleiding vind je alle trouwdienst-hits op een rijtje 😛 Leuke tip: zorg voor een feestelijk liedje als jullie de zaal uitlopen: de overgang naar het verdere trouwfeest is dan lekker energiek!

Uit: E-book ‘Trouwdienst Handleiding’ (gratis aan te vragen)

10. Geestelijk voorbereiden

Jullie trouwdag is een uiting van de wens om levenslang bij elkaar te zijn en om de liefde te vieren. Alle tips en alle trucjes zullen van geen enkele waarde zijn tijdens jullie ceremonie als Gods liefde en jullie liefde niet centraal staan. Blijf bidden voor elkaar ter voorbereiding op jullie huwelijk en geniet van elkaar. Die sfeer die jullie dan mee zullen dragen is iets wat de gasten zich zullen blijven herinneren!

11. Trouwdienst Handleiding lezen

Haha, wil je stiekem toch meer dan de basis? 😀 In mijn E-book Trouwdienst Handleiding vind je veel meer praktijkervaringen en tips van andere bruidsparen. Vraag het nu gratis aan en laat je inspireren!

Veel liefs,

Nathalie

PS. Sla onderstaande checklist op door erop te klikken en als foto te bewaren!

Ceremonie Organiseren Huwelijk

× Waar kan ik je mee helpen?