Hoi ceremoniemeester!

Jij kan vast wel wat tips gebruiken bij het organiseren van een ceremonie. In deze blog geef ik jou praktische tools om het bruidspaar goed te kunnen ondersteunen en inspireren. Veel plezier!

8 creatieve ideeën en tips voor de ceremoniemeester

 

1. Ondersteuner of inspirator?

Zie je jouw rol meer als praktische ondersteuner? Of wil je er ook graag voor zorgen dat een bruidspaar happy blijft met elkaar, juist in de hectiek van het organiseren van hun bruiloft? Ontspannen in de laatste weken voor de trouwdag is doorgaans wat ingewikkeld voor een bruidspaar. Verras hen met tijd voor elkaar, zie tip 2. En als je zelf gelovig bent: Bid voor ze… They need it 🙂

2. Verras het bruidspaar

Plan een hele lange regeldag in met het bruidspaar. Gebruik het eerste deel daadwerkelijk voor regelzaken, maar nadat de belangrijkste to do’s waar zij zich zorgen over maken afgevinkt zijn, onderbreek je de meeting met de mededeling dat de tijd die nu nog ingepland stond, speciaal voor hen samen is! Reserveer alvast een leuk restaurant voor hen of geef ze een gevulde picknickmand mee om die extra aanmoediging te geven.

PS. Gelooft het bruidspaar niet dat jij als ceremoniemeester een hele dag wil plannen en organiseren? Maak ze dan wijs dat je graag met ze wilt ontspannen na de meeting 😛

3. Tasjes voor kids

Maak leuke goodiebags voor de kinderen die aanwezig zijn tijdens de ceremonie. Stop hier bijvoorbeeld wat te snoepen, een leuke kleurplaat en andere kleinigheidjes in. Op die manier help je het geluk een beetje dat de kinderen zich heerlijk vermaken en het bruidspaar en de gasten niet worden afgeleid bij de belangrijke momenten.

4. Liturgieboekje afmaken

Als het bruidspaar de indeling van het liturgieboekje helder heeft, stel dan voor om het vanaf nu over te nemen. Jij zorgt er dus voor dat de liturgieboekjes mooi gedrukt worden als dit niet door een vormgever gedaan wordt. Je kan het extra mooi maken met een lintje in de kleurcode van de trouwdag. Of druk de kaft op karton-kleurig papier. Vraag andere vrienden of familieleden om de liturgieboekjes op de stoelen te leggen.

Inspiratie nodig voor het liturgieboekje? Via mijn E-book ‘Trouwdienst Handleiding’ kun je enkele voorbeelden downloaden van andere bruidsparen!

5. Aankleding zaal

Naast alles wat het bruidspaar zelf wil aankleden kun je nog wat extra persoonlijke touches toevoegen! Versier bijvoorbeeld de stoelen van het bruidspaar met ‘Mr en Mrs’-bordjes of verras ze doordat jij de letters en cijfers van het aankondigingsbord van de kerk met hun naam en trouwdatum hebt aangepast. Let er tijdens de ceremonie op dat de bruid haar boeket in het zicht kan neerleggen: mooi voor de foto’s!

Foto: JCN Fotografie

6. Mededelingen tijdens de dienst

Probeer praktische mededelingen zoveel mogelijk te voorkomen voor, tijdens en na de ceremonie. Als je wilt dat gasten ‘iets’ doen na de dienst, zorg er dan voor dat je dit communiceert op bijvoorbeeld de begeleidende brief bij de trouwkaart. En als de gasten een reminder nodig hebben, vraag dan even aan de dienstleider/voorganger of hij/zij nog kort een praktische aanwijzing wil geven. Zo kunnen de gasten zich echt richten op het bruidspaar en op elkaar.

7. Jezelf voorstellen

Stel jezelf als ceremoniemeester bij aankomst even voor aan de predikant, muzikanten en andere betrokkenen die niet ‘gast’ zijn. Op die manier weet iedereen dat ze bij jou terecht kunnen voor vragen en aanwijzingen. Soms geeft een bruidspaar de betrokkenen die niet bij de verdere dag aanwezig zijn een kleinigheidje. Jij kan deze na de dienst dan weer uitdelen.

8. Strooien

Let op dat je bij sommige locaties en gemeenten niet met confetti mag gooien. Er zijn natuurlijk veel alternatieven! Je kan bijvoorbeeld 1 kilo bloemenzaden kopen op de markt, deze in mooie kleine zakjes doen, klaarleggen op de stoelen en… strooien maar 🙂 Geniet van het trouwfeest!

In mijn E-book Trouwdienst Handleiding vind je veel meer praktijkervaringen en tips van andere bruidsparen. Vraag het nu gratis aan en laat je inspireren!

Onwijs veel succes en plezier gewenst!

Veel liefs,

Nathalie
Trouwdienst Expert

× Waar kan ik je mee helpen?